Ga naar de inhoud

5 januari, Nieuwjaars-ride !

Het eerste El Toro ritje van 2020 is een feit, en dan ook nog gelijk de nieuwjaars-ride. Nog een korte uitleg voor degene die niet weet wat dit inhoudt. Gedurende de wintermaanden is er een splitsing binnen de El Toro groep, sommige gaan schaatsen, een ander hardlopen of zit op de MTB. Voor de nieuwjaars ride halen we eenmalig de racefiets uit het vet zodat iedereen mee kan. Tevens vieren we het nieuwe jaar met soep, pannenkoeken en een vleugje bier. We verwachten dus een grote op komst, maar helaas liep het anders.

Wie verschenen er aan de start !

De opkomst viel een klein beetje tegen, maar soms is het gewoon niet anders. Bart had een hele goede reden om zich af te melden en we wensen hem de komende tijd heel veel sterkte toe. Edwin zijn reden was al iets minder, ziek, gevalletje gierkar met snotterkop. Maar heeft hij de NEKCHECK gedaan, we denken van niet anders was hij er wel bij geweest. Michel moest zo nodig een halve marathon lopen, kan dat niet een andere keer? Rob is weer aan het werken, wissel die weken nou eens. Constant,….wie ? Tijd voor een opsporingsbericht, hij is voor het laatst gesignaleerd in Breda op de schaatsbaan. Verdere signalement; Een blanke man, achter in de 40, licht kalend, veel lichaamshaar vooral op de borst. Heeft iemand deze man gezien schop hem dan onder zijn kont met de melding dat hij weer moet gaan fietsen !

Snert van Joop met kip.

Maar verder stond er alleen maar kwaliteit aan de start, aldus de bewoordingen van Boudewijn. Ze stonden allemaal zo strak als een snaar, precies op het juiste gewicht maar vooral droog getraind. Aan de start stonden de volgende atleten; Boudwijn, Maickel, Lisette, Joop, Kevin, Leo en Tom. Aan de start stonden ook Isabelle, Michele en Lucas maar die gingen niet mee fietsen. Die wonen daar toevallig ook, de start was dus bij Boudewijn. Isabelle had ook nog voor koffie met heerlijk stukje appelgebak gezorgd.

De voorbereidingen.

Wat heb je nodig voor een geslaagde nieuwjaars-ride? Op 4 januari waren er al 2 El Toro leden druk in de weer met potten en pannen. Ook de messen werden flink geslepen en bij de slager werd een extra varken geslacht. Ook de kippen moesten het ontgelden want het moest een goed gevulde soep worden. Natuurlijk wel alles in scharrel uitvoering want wij doen alles zo diervriendelijk mogelijk en ook onze CO2 footprint was te verwaarlozen.
De soep werd deze keer gemaakt door meesterkok Joop. Hij had 4 uur nodig om een heerlijke snert te koken met kip als speciale ingredient. Na 4 uur koken en 20uur afkoelen en weer opwarmen kwam de soep glansrijk door de pollepel test, hij bleef kaarsrecht staan.
En zoals elk jaar kwamen de pannenkoeken weer van onze meesterbakker Leo. Hij had het beslag nog verder verfijnd en de appeltjes waren speciaal ingevlogen uit Portugal. Wel met een vliegtuig wat toch al op de terugweg was anders kom het niet goed met de CO2 footprint. Tevens had hij nog eens nagedacht over de bak opstelling en het beslag ging het midden. Door al deze verbeteringen waren er per persoon nog meer pannenkoeken.
Verder had Boudewijn ook nog gezorgd voor een mooie route van slechts 75km. We zijn maar een paar keer verkeerd gereden dus dat viel wel mee. We kunnen van start !

Leo’s bak techniek

Ode aan de tubeless band !

Nee we kunnen nog niet van start, Maickel heeft een lekke band. Gelukkig rijdt hij met Grand Prix 5000 TL banden, de tubeless uitvoering. Even de band opnieuw oppompen het het lek gaat vanzelf dicht. In het begin spuit er nog een beetje wit spul uit, hierover later meer, maar dat stopt vanzelf. En zo geschiede we konden van start. O nee toch niet, deze keer was het Joop met een lekke band. Maar ook hij rijdt met de Grand Prix 5000 TL banden, tubeless. Dus ff oppompen en gas erop. Ja jammer dan, het witte spul van Joop werkte niet meer zo goed, maar hierover later meer. In totaal hebben we 6 keer moeten stoppen om de band van Joop op te pompen, zeg maar om de 15km. Maar ook dit kon de pret niet drukken, we hebben alles voor elkaar over.

Wat vinden wij nu van tubeless ? De meningen zijn zeer verdeeld, we gaan van onzin naar machtig mooi spul. Wel is duidelijk dat de 5000 TL versie sneller lek gaat dan bijvoorbeeld de GRAND PRIX 4 SEASON, dit is niet erg als het witte spul maar zijn werk doet. Dit moet je tevens elke 3-4 maanden bijvullen. De rolweerstand van de TL versie is wel lager, is dit interessant ? We kunnen echt van start !

Na de winterstop, rustig aan beginnen.

Zoals we allemaal in de gaten hebben is het klimaat aan het veranderen, de winters worden steeds korter. Hiervan is weer het gevolg dat de winterstop ook steeds korter wordt. Sterker nog, door alle indoor training’s mogelijkheden is er helemaal geen winterstop meer. Gelukkig voor Lisette zijn er gebieden waar het nog wel vriest. Zij gaat volgende week 200km schaatsen op de Weissensee. Maar ook dit werd even spannend, om te kunnen schaatsen moet het ijs minimaal 15cm dik zijn en dit is normaal gesproken geen enkel probleem. Op 1 januari is de Weissensee pas vrijgegeven om te schaatsen. Wij wensen Lisette heel veel succes met deze mooie sportieve uitdaging !
Kortom van een winterstop is dus eigenlijk geen sprake meer, en dit was duidelijk te merken. Ondanks de kleine bries vanuit het zuidwesten zat de snelheid vanaf de start er lekker in. Bou had de route gemaakt en mocht dus de hele rit op kop, geen enkel probleem hij was toch niet anders van plan.

Het ritje zelf ging van een leien dakje , er werd netjes doorgedraaid en iedereen heeft wat kopwerk gedaan. Tom vond van zichzelf dat hij een echte social ride heeft gereden want hij heeft flink wat gaten dicht gereden in de achterhoede. Zo heeft iedereen zijn momentje gepakt en waren we allemaal aan het genieten. Jammer dat we om de 15km moesten stoppen om te pompen maar ja er zijn ergere dingen op de wereld. Leo heeft met een nieuwe hartslagband gereden welke we vooraf nog even getest hebben. Zijn hartslag in rust was 67, wanneer Lisette over zijn bolletje aait gaat zijn hartslag met 4 slagen omhoog. Zij hart doet het en daar zijn we zeer blij mee !

De finale !

Boudewijn had tegen Isabelle gezegd, we zijn binnen 2 1/2 uur terug ! Maar door de onverwachte pomp stoppen begon de tijd toch te dringen. Het fietstempo waarmee we begonnen mocht dus niet afzwakken, hier ging hij wel voor zorgen. Bij aankomst was de tafel al netjes gedekt en de soep gereed om geserveerd te worden. Maar eerst even een biertje zodat we kunnen proosten, maar toen gebeurde er iets. Maickel vroeg om een cola, als het nu Tom was geweest dan was het niet zo raar. Maar Maickel …? Nu zijn wij een fietsclub en geen bierbrouwersvereniging dus dit is geen enkel probleem. Maar Maickel …? We konden beginnen met proosten maar voordat het zover was wilde eerst onze CEO nog wat zeggen. Iedereen werd bedankt, waarvan akte, en het woord was nu aan onze young professional. Kevin nam van deze gelegenheid gebruik om te laten zien wat de eerste ontwerpen zijn van onze nieuwe fietskleding. Het is allemaal nog geheim dus hierover later meer. Tom en Kevin alvast bedankt voor deze eerste aanzet.

De soep werd zeer goed ontvangen, alles ging schoon op. Na een tweede ronde soep werd het tijd voor de pannenkoeken van Leo. Alle mogelijke varianten waren aanwezig, naturel, met appel met spek, roept u maar. Alles voorzien van een kwaremont, tripple of een gewoon biertje. Na een biertje of 3 werden de gesprekken steeds beter en met meer diepgang. Het witte spul van de tubeless banden werd nogmaals besproken, vooral Kevin en Tom vonden dit zeer interessant. Alle sterke verhalen van de afgelopen fietsvakanties kwamen aanbod, wat gaan we dit jaar doen met het vervoer. En nog meer onzin waar wij jullie verder niet lastig mee willen vallen.

Het was weer een zeer geslaagde nieuwjaar-ride !

Namens de El Toro Cycling Club iedereen de beste wensen voor 2020 en dat het maar een mooi fietsjaar mag worden.

XXX
Joop