Ga naar de inhoud

24 februari, weer op de race fiets met zomerse temperaturen !

Afgelopen week leek het wel zomer, de hooikoorts slaat weer toe wat erg vervelend is. De terrassen lopen weer vol en de racefietsen worden weer uit de schuren gehaald.

Er wordt hier en daar al flink getraind op de race fiets, Boudewijn lig veel in het water en zit nog voor de tv te fietsen. Joop had de geest en ging afgelopen vrijdag een klein rondje van 94 km en Maickel maakt er een lunchrondje van en ook maar 54 km. Alleen moet hij naar de windmolens kijken hoe de wind staat. Ik ga zelf nog met de auto naar m’n werk omdat het nog pikke donker is in de ochtend. Maar wat hebben de andere gedaan, Edwin is bezig met z’n huis, Bart zit volop in de vastenavond , zo ook Tom en Kevin die een aardig deuntje kunnen spelen op hun trompet en schuiftrompet. Sjel zit overal in het bos, Goes en Zoutelande, erg gezellig. Renesse was zaterdag ook leuk.

Maar hier genoeg over, zaterdag op de app komt de vraag wat gaan we doen, MTB of race. De keuze was snel gemaakt het wordt de race want Joop stond al klaar. Boudewijn kan niet wachten om op zijn nieuwe Sensa te gaan rijden. Racefiets dus. Oke, Tom en Sanne zouden ook meegaan maar dan moest er  wel 30 gemiddeld gereden worden. Sjel ging ook maar reed met de Markies mee, met daarna een heerlijk kopje koffie.

9 uur Strandhuys voor de duidelijkheid !!!

Zondagochtend kwam er ineens een appje, Joop voelde zich niet lekker wat nu, maar al inpratend op hem werd hij snel gerustgesteld dat het rustig zou gaan. Hij had namelijk weinig geslapen, half zittend met veel snot uit zijn neus. Snap het Joop, dat dat niet lekker was. Verder was het een gewone zaterdagavond, bier ,wijn en alles wat er bij komt. Zondag 9 uur, Joop, Bou, Maickel en ik stonden er. Goed Joop !!!!!

Frank was ook al volop bezig met het terras vrij te maken. Rondje Hansweert, Bou op zijn mooie nieuwe Sensa kon niet wachten dus we gaan. Het weer was goed, wind in de rug, Joop achter Bou ( daar zit hij toch het meest uit de wind zoals hij zegt) Leo , Maickel dat was de volgorde bij vertrek. Richting Yerseke, Hansweert, Rilland , Kreekrak Strandhuys. Onderweg werd weer genoeg gesproken over alles en nog wat maar gereden werd er ook. Gemiddeld 31-32 km/u. Bou was de langste koptrekker en wij drieën namen zo nu en dan wat over maar lekker ging het wel. Heerlijk hoor weer op de weg, goed voorbereiding voor de nightride die 9 maart is. Op de MTB vertrek bij het appeltje. Bij Yerseke ging Joop ineens op kop en goed dat hij is trok hij de beklimming aan voor de brug richting Hansweert. ( bedankt Joop). Langs het water terug naar ons startpunt, het Strandhuys. Voorgesteld werd om via de oesterdam terug te gaan werd afgewezen het was goed zo. Langs de Kreekraksluis terug, en wat was daar gebeurd, een nieuw wegdek , naar de kop van het hoofd. Lekker hoor.

Aangekomen bij het strandhuys was de Markies al binnen, koffie op en sommige gingen al naar huis. Gauw een plekje zoeken in de zon, de fiets van Bou werd druk bekeken en Charlene nam de bestelling op. 2 trippel en 2 kwaremont. Tosti kip voor Maickel en strandhuys Burger voor Joop. Al snel werd het drinken geserveerd en konden we gaan genieten van de zon en het biertje. Afspraken werden gemaakt voor de vrijdag dan gaan de el toro’s op koers in de stad. 20.30 uur dobbertje. Iedereen mag mee als ze maar 30 p/u kunnen gaan. We gaan zien wie erbij zijn.

Verder gaat Charlene de El Toro’s op de foto zetten met mooi licht. O ja, Corine en ik waren zaterdag nog naar het Stroa rijen geweest in Renesse, dat is een zeeuwse traditie. Dan mogen de paarden weer van stal en gaan ze naar het strand. Wat mij opviel dat de paarden niet gelijk het water in gaan, de vraag: waarom niet. Wat blijkt nu, Charlene heeft een aantal jaren paard gereden en die wist ons te vertellen dat een paard geen diepte ziet dus dat is de rede dat ze niet gelijk het water in gaan. Dus weer een stukje bij geleerd.( zie verder in het verslag uitleg over een paard). Na een tweede biertje werd het tijd om gedag te zeggen en ons gereed te maken voor het donateurs bal van de band van Tom en Kevin.

Mannen ik vond het weer een mooi ritje en weer lekker op de weg.

Tot vrijdag !

Groetjes !!

Leo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het PAARD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karine

2 Reacties

Het Wezen Paard

Het zicht van paarden: hoe en wat zien ze?

Van alle zoogdieren op de wereld, heeft het paard de grootste ogen.  Paarden hebben ook een heel ander zicht dan wij, de mens.

Het is belangrijk dat je je daar bewust van bent, want het verklaart vele reacties die paarden soms hebben.

Zo staan de ogen van een mens naast elkaar, vooraan in het gezicht, bij paarden staan de ogen aan de zijkant.

Dat, samen met nog andere verschillen, betekent dat zij de wereld anders zien dan wij.

Monoculair zicht en binoculair zicht

Doordat de ogen van paarden aan de zijkant staan van hun lichaam zien zij 2 verschillende beelden. Dit noemt men monoculair zicht. Elk oog ziet een ander beeld. Ter verduidelijking: als jij 1 oog afdekt, dan zie je met je andere oog “monoculair”.

Iets voor hun gezicht kan het paard binoculair zien = de twee beelden overlappen elkaar. Dat is dus hoe wij kijken als we met beide ogen kijken.

Het is enkel met hun binoculair zicht dat paarden diepte zien.

Blinde vlekken

Op de tekening hiernaast zie je ook waar het paard “blinde vlekken” heeft als hij zijn hoofd recht voor zich houdt. Blinde vlekken zijn de plaatsen dat een paard niets kan zien.

Wanneer een paard zijn hoofd recht voor zich houdt, dan ziet het paard de blauwe velden niet. Als hij zijn hoofd echter draait naar links of naar rechts (zonder zijn voeten te verplaatsten), ziet hij wél de blauwe velden.

De rode vlek kan hij niet zien, ook niet als hij het hoofd draait. Daarvoor moet hij zijn voeten verplaatsen.

Onder hun hoofd zien paarden ook niets. Als een paard bv, door een put of door een waterplas moet, dan kunnen ze wat terughoudend zijn op het moment dat ze er effectief door moeten gaan. Ze zien immers niet waar ze hun voeten neerzetten. Het is belangrijk dat ze de tijd krijgen om eerst te kijken vanop een afstand(je).

Ze zullen hun hoofd omlaag en omhoog brengen en eventueel kantelen, om zodoende “de hindernis” goed in te kunnen schatten. Dit heeft ook te maken met hoe zij “scherp” zien. Hoe meer vertrouwen ze hebben in hun trainer/ruiter, hoe sneller ze erdoor zullen gaan.

Monoculair en binoculair zien kunnen paarden niet combineren. Als ze bv grazen kijken ze monoculair, ze scannen de omgeving. Dit is nodig als je een prooidier bent: overzicht!

Moeten ze een voorwerp/sprong/mens/ inschatten: dan kijken ze binoculair. Want dan kunnen ze diepte inschatten.

Ziet een paard scherp?

Paarden zien scherp, maar wel op een andere manier scherp dan wij. Als wij voor ons uit kijken zien we enkel dat punt scherp waar we effectief naar kijken. Alles daarrond vervaagt geleidelijk aan (test het maar: kijk naar een punt dichtbij of in de verte, houd je ogen daar strak op gericht en bemerk hoe alles daarrond vager wordt hoe verder de afstand van dat punt is).

Het beeld van een paard is minder hoog, maar wel veel breder (aangezien ze bijna volledig rondom zich kunnen kijken).  In het midden van die brede strook ziet het paard scherp. Als hij iets wil scherp zien dat laag bij de grond is, zal hij zijn hoofd lager brengen, om op die manier de “strook” waarin hij scherp ziet, naar omlaag te brengen.  Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt, dat wanneer je vlakbij langs een voorwerp passeert, waar jouw paard schrik van heeft, dat jouw paard dan het hoofd naar beneden brengt, om het voorwerp inderdaad beter (= scherper) te kunnen zien.

Ziet een paard in het donker?

Paarden zien veel beter in het donker dan de mens. Paarden hebben wel een langere aanpassingstijd nodig dan wij bij verandering van licht naar donker en omgekeerd.

Dat verklaart waarom paarden soms moeite hebben wanneer ze een plaats binnenkomen met meer of minder licht.

Bijvoorbeeld vanuit een donkere stal, in het felle zonlicht komen. Vanuit de verlichte binnenhal, het donkere erf opstappen ’s avonds, … Dan kunnen ze iets schichtiger zijn dan anders, tot hun ogen zich aangepast hebben.

Welke kleuren ziet een paard?

Men denkt dat een paard het best blauw-geel-groen tinten ziet. Op de tekening zie je het verschil tussen welke kleuren een mens ziet en welke kleuren een paard ziet.

Paarden zien dus vooral grijs, blauw, groen en gele tinten. Ook wit kan een paard onderscheiden.

Dit betekent niet dat paarden een voorwerp in het rood niet kunnen zien, ze zien het alleen in een ander kleur (rood wordt geel-groenig).  Ze kunnen nog altijd de vorm onderscheiden!

Er zijn echter stellingen dat een paard wél perfect rood kan zien, omdat dit de kleur is van bloed. Bloed kan betekenen dat een dier aangevallen is geweest door een roofdier en dat er dus roofdieren in de buurt zijn.

Andere stellingen zeggen dan weer dat een paard bloed kan ruiken, en dat het dus geen rol speelt of ze de kleur ervan zien of niet.  In elke geval wordt het kleur rood niet aangegeven op het schematische kleurenpallet, wat na wetenschappelijk onderzoek opgesteld werd