Ga naar de inhoud

Limburgs Allermooiste genomen op 5 mei 2017 door de ETCC

Het was Kevin die een tijdje geleden via de groepsApp voorstelde om op 5 mei, als voorbereiding op de ETCC fietsvakantie in de Alpen begin juni, met de club naar Limburg te gaan om wat heuvels en pittige klimmetjes te pakken. De reacties waren meteen positief. Iedereen die mee zou kunnen was enthousiast en ging proberen vrij te krijgen. Uiteindelijk is dat goed gelukt. @win, Leo, Kevin, Maickel en Joop hebben een vrije dag opgenomen. Rob was nog even onzeker omdat hij de volgende dag met Conny op vakantie ging maar ook hij kreeg het groene licht. Ik was al in Limburg en 5 mei is sowieso een vrije dag voor me dus dat was makkelijk.

De route die we gingen fietsen kwam van Rob. Hij had ergens in 2015 een ronde door Zuid-Limburg gefietst met veel van de moeilijkere en bekende klimmetjes en wist de GPX ook nog boven water te krijgen. Joop, Rob en ik hebben navigatie en met z’n drieën moet het lukken om zonder te verdwalen de route te volgen. Best handig om meerdere GPS-en te hebben want af en toe zal er best een breukje in de club ontstaan.  Op het vlakke kunnen we redelijk bij elkaar blijven maar als het wat verticaler wordt komen jeugdigheid, gewicht, getraindheid en ook durf wat meer naar boven. De start was afgesproken om 09:00 uur bovenop de Cauberg, bij de camping waar na afloop ook gedoucht kon worden.

Day zero. Ik word wakker en zie als eerste in de App dat de rest zich langzaam meldt maar dat het ook iets later wordt. Prima, rustig aan dan maar. Om kwart over negen parkeer ik tegenover de ingang van de camping, haal mijn fiets uit de Kangoo en begin met omkleden. Het is best fris, een graadje of 8 en het wordt niet heel warm, 12 of 13 graden met een fris windje. Warm kleden en warmfietsen dus. 10 minuten later zie ik een rode retro Kangoo en een dikke Audi aan komen rijden met de rest vande ETCC-ers aan boord. Mooi, gezellig, it giet oan!

Joop en ik met winterhandschoenen, Maickel als enige niet in ETCC outfit maar in een warm pak, ik als enige met overschoenen en @ als enige met blote benen gingen we om nog wat verder af te koelen eerst maar eens de Cauberg af. Daarna kon het beginnen. De eerste klim van enige betekenis kwam al vrij snel, de Brakkeberg in Berg en Terbijt (8,5%, 11%, 0.7km). Maickel ging staan en bleef dat ook het grootste deel van de tijd doen. Hij was als eerste boven en er vormde zich direct een lint ETCC-ers met grote gaten er tussen. Dit zou uiteraard de hele dag zo gebeuren maar ach, als we daarna weer groeperen is er niets aan de hand en heeft iedereen het naar zijn zin, vooropgesteld dat je afzien en pijn lijden leuk vindt L. De rust was na ruim 60 km gepland bij het drielandenpunt, bovenop de Vaalserberg maar voordat we daarvan mochten genieten moesten we nog wat ontberingen doorstaan. De ene wat korter dan de andere, de andere wat steiler dan de ene maar allemaal de moeite waard. Hieronder staan ze en ze zijn allemaal te vinden op klimtijd.nl. Daar komen overigens ook de gegevens vandaan.

  1. Bemelerberg in Bemelen via de Bemelerweg (4,5%, 7%, 0,9 km). Goed te doen.
  2. Schilberg, schilbergerweg (6,5%, 12%, 1 km). Zwaar stuk, prooi voor onze youngster Kevin.
  3. Loorberg via de Heijenratherweg (5,3%, 8,6%, 1,5km). Lekker pittig.
  4. Kasteelstraat (B) (6,1%, 9%, 1,2 km). Ook lekker pittig.
  5. Camerig West (5,8%, 8,6%, 2,6 km). Best lang en dat begint al een beetje op de Alpen te lijken.
  6. Vaalserberg (4,4%, 9,9%, 3,2 km). Lekker lang maar niet zo steil dus een leuke klim voor de pauze.

 

(Bijna) iedereen volgde het advies/voorbeeld van CEO Rob en bestelde een Cola, een koffie en rijstevlaai. De meesten voelden hun lege maag al dus de vlaai was welkom en lekker. Uitgerust gingen we na drie kwartier of zo weer op pad en probeerden weer onszelf snel wat warmer te fietsen. Gelukkig ging dat prima. Volgens de kenners van de route, Rob en ook wel Kevin, is deel twee pas echt uitdagend. Dat geloof ik zo maar. Ooit, drie jaar geleden, in mijn eerste fietsjaar ben ik hier ook geweest (met Rob, Joop en Kevin) en toen heb ik heilig ontzag voor bijvoorbeeld de Eyserbosweg gekregen en ik ben benieuwd hoe ik dat nu zal ervaren. Eerst nog een paar andere, zeer steile jongens zoals de Gulperberg en de Kruisberg. Op de hellingen met stukken van rond de 15% en meer wordt een aantal zaken pijnlijk duidelijk en is de pikorde bepaald. Kevin vliegt, staand op de pedalen, naar boven en hoewel hij dat niet volhoudt is niemand in staat hem nog bij te halen, ook second best Maickel niet. Op enige afstand volg ik en dan Leo, Rob, @win en Joop. Alleen de laatste twee zullen nog van plaats ruilen, verder is het tot de Cauberg ongeveer vast. Prima zo, je moet jezelf vooral niet opblazen en lekker je eigen tempo aanhouden. Op de IJzeren (toch? Kevin) bosweg was het zoals ik me herinnerde, zwaar, steil en ik was blij toen ik eenmaal boven was. Ik denk dat dat voor iedereen wel gold. Wat een kolerelijer is dat zeg. Goeie training voor die bult die we vorig jaar tijdens de vakantie (op Rob na) niet op kwamen, toch?, Maickel. Dit was het volgende rijtje klimmetjes na de pauze:

  1. Rue de Beusdael (B) (5,6%, 8%, 1,3 km)
  2. Gulperberg (vanuit Gulpen) (5,7%, 13,9%, 0,6km)
  3. Kruisberg (8,8%, 15,5%, 0,6 km), Kort, gelukkig.
  4. Eyserbosweg (9,3%, 17,1%, 0,9 km), AUW!

 

Hebben we het nu gehad? Nee, de Keutenberg nog, heel zwaar aldus Kevin. Niet zo heel steil gemiddeld maar wel met een heel steil stuk en dat begint inmiddels zeer te doen. Gelukkig is de volgende Fromberg. Dat is beter. Niet te steil en dus gestaag doortrappen zonder dat je per sé voluit moet gaan om niet om te vallen. De Keutenberg is inderdaad nog een pittige en Kevin vliegt alweer omhoog. Ik zit tegen kramp aan in beide benen. Niet goed! Te weinig gedronken? Hmm, nog een klein stukkie met als afsluiting de Cauberg. Op het vlakke gaat het prima maar de Cauberg op kan ik door heel voorzichtig te trappen, de kramp maar net voorkomen. Ik ben blij dat we er zijn. Nog een berg was niet gelukt. Goeie les! Onthouden! Hier de laatste drie:

  1. Fromberg (3,6%, 8%, 1,6 km)
  2. Keutenberg (5,9%, 16%, 1,2 km)
  3. Cauberg (6,5%, 13,1%, 0,8km)

Volgens mij heeft iedereen het verder goed overleefd en had alleen @win het idee dat een beetje meer training geen overbodige luxe zou zijn. Joop had het goed naar zijn zin ondanks de wat onbetrouwbare retro bandje die 2 keer voor een extra rustpauze zorgden. Al met al was het niet zo vroeg meer (ongeveer 17:00 uur) en waren we ruim voorbij de geplande terugtijd van Joop (14:00 uur). Wat te doen? Gaan we douchen of gaan we niet douchen? Gaan we op de camping eten of gaan we bij het Strandhuys eten? Gaan we hier nog een biertje drinken of doen we dat ook bij het Strandhuys? Na enig overleg besloten drie man dat ze fris in de kleren wilden (Rob, Kevin, Maickel) en gingen onder de douche en besloot de rest dat een beetje stinken ook wel ok was (de rest) en zij stapten langzaam in de kleren en laadden de auto’s vast vol. Bier en eten in BoZ!

De terugreis ging voorspoedig waarbij de laatst vertrekkende Kangoo als eerste aankwam, zonder één van de anderen ingehaald te hebben. De eerste Kangoo bleek een kleine detour gemaakt te hebben en de snelle Audio had last van een plasser maar binnen een bracket van 10 minuten was iedereen er. Op naar bier en (vet) eten. Eerst de bekende Tripels,Dubbels, Kwaremonts en een enkele cola en dan voor iedereen de (vanaf nu) beruchte Strandhuysburger XXL. Nou, XXL was ie, zeker samen met het XXL bord frites erbij. De Hamburgers werden overwonnen maar de frieten waren te veel van het goede. Leo was hier overigens de uitzondering. Corine had thuis pasta gemaakt en hij sloeg de XXL burger over. Hij nam zelfs geen frietjes! Die pasta is vast heel bijzonder, moeten we een keer gaan proeven! Nog een rondje van de bekende bieren en de dag zat er wel op. Het was inmiddels even over acht uur, een uur voordat Maickel thuis mocht komen, en tijd om af te rekenen. Superdag gehad, gezellig afgesloten met een hapje en een drankje. Kevin, bedankt voor het initiatief, Rob voor de route en de rest voor de rest.